Вистински информатор за пчеларство
Get Adobe Flash player

 

Редовното, секојдневно конзумирање на медот обезбедува здравје и виталност кај детето, подобар развој и напредок, како и поголема отпорност кон инфекции. Прочитајте на која возраст треба да се започне со давање на мед на децата и кои се корисните придобивки на медот кои допринесуваат за здравјето и правилниот развој на Вашето дете.

dete med

Секојдневно конзумирање на медот го потпомага развојот и напредокот на детото и го јакне неговиот организам кој станува отпорен на инфекции. За децата, медот претставува готова храна која детскиот организам ја искористува 100 проценти.

 

Кога да се започне со давање мед на детето

Детскиот организам го следат постојани промени на анатомските, физиолошките, психичките и имунолошките особини. Посебно доминираат промените во дигестивниот тракт. Заради физиолошката недозреаност на дигестивниот систем, медот се воведува во исхраната на детето после навршување на првата година.

Зошто се применува воведување на медот во исхраната после навршената прва година?

Затоа што 10 до 15 проценти од вкупната количина на медот е контаминиран со спорите на ботулизмот, па превентивно треба да се почека детето да наполни една година пред да му се даде мед. Спорите можат да предизвикуваат заболување Ботулизам, а истите тешко можат да се уништат, а при тоа да се зачуваат лековитите својства на медот. Единствен сигурен начин за уништување на спорите е ако медот се изложи на гама-зрачења. Се додека таа постапка не почне да се применува и кај нас, преостанува децата да можат да користат мед дури после навршувањето на 12 месеци.

 

Постепено воведување во исхраната

Медот во детската исхрана се воведува постепено. Најпрвин може со четвртина лажица мед да се заблажи млекото или медот да се додаде во овошен сок или чај. Со воведувањето на медот во исхраната треба да се биде особено внимателен кај децата чии родители имаат некакви алергиски реакции. Во тој случај, се советува замање еден грам мед на килограм телесна маса, поделен на две или три дози, а потоа се следат промените кај детото. Доколку се појави повраќање, промена во столицата или чешање на кожата, треба да се прекине со конзумирање на медот извесно време и посекако да се консултира педијатар. Доколку не се појават споменатите знаци, тогаш медот може да се дава секојдневно, со постепено зголемување на дозата, за по две недели да се премине на целосната доза. Редовното, секојдневно конзумирање на медот обезбедува здравје и виталност кај детето, подобар развој и напредок, како и поголема отпорност кон инфекции.

 

Придобивки на медот

За децата кои се на вештачка храна, како заблажувач на млекото се користи мед. Оваа во светот позната како „Комбиева метода на регенерација на млекото“ успешно се применува во Швајцарија. Се препорачува користење на медот кај децата и при природна,како и при вештачка исхрана, бидејќи медот го подобрува варењето, ја уништува патогената флора во цревата, односно ја прекинува дијарејата (проливот) , го спречува надувањето на цревата и појавата на грчеви, го спречува повраќањето, делува како благ лаксатив (го отстранува запекот). Медот делува и како пробиотик, ги стимулира органите за варење, а познато е дека цревната микрофлора има важна улога во зачувувањето на здравјето – корисната микрофлора ги намалува штетните бактерии во цревата. Докажано е дека медот е многу битен во третманот на детскиот бактериски пролив.

Пролетна прихрана на пчелите

Пролетна прихрана на пчелите

     За пролетна прихрана на пчелите  се користи  мешавината од 67% шеќерен сируп (два дела шеќер еден дел вода – по тежина) и 33% цветен полен. Со топењето на снеговите и покачувањето на температурите во пчелната кошница започнува пролетниот циклус.  Клубето постепено се расформирува, а матица[...]
Природен лек за лечење херпес

Природен лек за лечење херпес

      После подолго користење на кремите против херпес, херпесот развива имунитет. Затоа постои начин кој го користеле вашите баби и е многу ефикасен природен лек.     Пригответе смеса од 3 ситно рендани, покрупни чешни лук измешани со 100 грама мед. Со оваа смеса [...]
Како правилно се употребува медот

Како правилно се употребува медот

  Веројатно сте чуле доволно за благодетите од употребата на медот. Овој пат ви откриваме неколку практични совети за тоа како правилно се конзумира медот, за да се извлече најмногу од неговите корисни состојки, и што никогаш не би требало да правите при употреба на медот. Веројатно с[...]
Пчелите одблиску

Пчелите одблиску

  Овие макро фотографии кои се направени со цел да се каталогизираат видовите пчели во Северна Америка ни ги прикажуваат пчелите на начин кој не е видлив за човечкото око. Фотографиите се направени за истражувачки цели и со ектремно висока резолуција, а толку се детални што ни ги прикажуваат[...]
Зошто медот никогаш не се расипува

Зошто медот никогаш не се расипува

  Археолозите при ископувањата на древните египетски гробници често наидувале на нешто сосема неочекувано, помеѓу другите артефакти: ќупови со мед, стар илјадници години кој се уште е добар за да се јаде. Така археолозите ни открија еден фасцинантен факт за медот - дека тој е единствената хр[...]
Европската Унија ќе ги забрани пестицидите кои ги убиваат пчелите

Европската Унија ќе ги забрани пестицидите кои ги убиваат пчелите

Државите-членки на Европската Унија се согласија да изгласаат двегодишна забрана за користење на неоникотиноидните пестициди, пестицидите за кои мноштво научници се согласни дека се главната причина за драматичното изумирање на пчелите во Европа. Државите-членки на Европската Унија се согласи[...]
Поморот на пчелите достигна алармантно ниво, стручњаците ги обвинуваат корпорациите

Поморот на пчелите достигна алармантно ниво, стручњаците ги обвинуваат корпорациите

Со месеци наназад медиумите објавуваат вести за поморот на пчелите низ цел свет, а научниците предупредуваат дека изумирањето на пчелите би значело целосно изумирање на флората и фауната и тоа во тек на четири години после исчезнувањето на пчелите. Стручњаците предупредуваат дека непрепознавањето на[...]
Пчелиниот отров во борба против ХИВ-вирусот

Пчелиниот отров во борба против ХИВ-вирусот

  Најновите научни истражувања сугерираат дека пчелиниот отров може да помогне во борбата против сидата. Научниците од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис развиле нано-честички исполнети со токсинот кој се наоѓа во пчелиниот отров, а кои можат да помогнат во уништувањето на ХИВ вирусот. [...]
Мед и ѓумбир

Мед и ѓумбир

Покрај медот и циметот постои уште една моќна комбинација која е позната по нејзините лековити својства, тоа е комбинацијата од МЕД И ЃУМБИР.  И медот и ѓубирот сами по себе имаат силни лековити својства, а нивната комбинација се верува дека e моќнo средство за лекување на дијабетисот, главоболките,[...]
Последниот убод на пчелата

Последниот убод на пчелата

      Доколку некогаш сте се прашувале зошто пчелите умираат откако ќе убодат некого оваа фотографија го има одговорот. На фотографијата се гледа како пчелата ја боде раката и потоа се обидува да одлета додека осилото останува забодено во раката на жртвата. Значи, ка[...]
Американска трулеж: Симптоми, причини за појава и лечење

Американска трулеж: Симптоми, причини за појава и лечење

        Американската трулеж или гнилец е опасна и многу заразна болест кај пчелите која е предизвикана од бактеријата Paenibacillus larvae. Оваа бактерија постојано е присутна кај пчелините друштва, но не предизвикува секогаш болест.      [...]
Пчелите самите се лекуваат

Пчелите самите се лекуваат

  Најновите истражувања ни откриваат уште еден фасцинантен податок за пчелите - нивната способност да се лечат кога ќе се разболат. Кога пчелите се инфектирани со габички тие собираат поголема количина екстракти од растенијата кои делуваат анти-габично. Пчелите ја обложуваат кошни[...]