Вистински информатор за пчеларство
Get Adobe Flash player

 

Археолозите при ископувањата на древните египетски гробници често наидувале на нешто сосема неочекувано, помеѓу другите артефакти: ќупови со мед, стар илјадници години кој се уште е добар за да се јаде. Така археолозите ни открија еден фасцинантен факт за медот – дека тој е единствената храна која никогаш не се расипува. На кои својства се должи оваа долговечност на медот?

medot_ne_se_rasipuva

Првото својство е самиот хемиски состав на медот. Медот  е, во најголем дел, составен од – шеќери. Шеќерите се хидроскопични, што значи дека содржат многу малку вода во нивната природна состојба. Така и медот во својата природна состојба има многу мала влажност.

Многу мал е бројот на бактерии и микроорганизми кои можат да преживеат во таква средина без влажност, каков што е медот. Ова е една од главните карактеристики кои придонесуваат за долговечноста на медот: за медот да се расипе, потребно е да има нешто внатре во него што може да допринесе за тоа, бидејќи во таква средина без влажност како што е медот организмите не можат да преживеат доволно долго за да дојде до негово расипување.

Медот, исто така, природно е ектремно кисела средина. Има PH вредност помеѓу 3 и 4,5 п, а таквата кисела средина убива се што сака да порасне внатре. Оттаму, бактериите и другите организми кои се причинители на расипувањето на храната не можат да преживеат во медот, зошто едноставно животните услови во медот за нив се премногу сурови.

Медот не е единствена храна со вакви одлики, меѓутоа, додека другите видови храна со слични својства се подложни на расипување, тоа не е случај и со медот. Зошто е тоа така?

Медот е специфичен и тоа најмногу благодарејќи на фактот што е природна храна во целост направена од пчелите. Пчелите се оние кои го прават медот суперхрана. Нектарот, првиот материјал кој пчелите го собираат за да го направат медот, во природна состојба има голема влажност. Но во процесот на создавање на медот, пчелите имаат голема улога во отстранувањето на најголемиот дел од таа влажност со тоа што мавтаат со крилцата за буквално да го исушат нектарот. Уште повеќе, хемискиот состав на стомакот на пчелата исто така игра голема улога во отпорноста на медот. Пчелите имаат еден ензим во нивниот стомак наречен глукоза оксидаза (GOx). Овој ензим се меша со нектарот, раздвојувајќи го на два продукти: глуконска киселина и водород пероксид. Водород  пероксидот го заштитува медот понатаму од расипување и спречува во него да се населат бактерии и други непожелни организми.

Заради овие причини медот со векови се користи за лекување на рани и изгореници. Бидејќи е толку густ, медот ги отфрла од себе бактериите и штетните организми, а водород пероксидот создава совршена бариера против инфекциите на раните. Најраниот откриен доказ за таквата употреба на медот ни доаѓа од сумерски глинени таблички во кои било забележано дека медот бил доста често користен како лек. Старите египќани редовно користеле мед при лекувањето, медот често бил користен за да се покријат раните или изгорениците бидејќи заради неговата густина бил користен како природен завој односно антибактериска облога.

Покрај влажноста и водород пероксидот, важен и последен предуслов за медот да не се расипе е тој да биде добро запечатен во некаков сад за чување. Тоа е последниот фактор кој го одржал нерасипан оној стар египетски мед кој го пронашле археолозите. Додека навистина медот е суперхрана, тој, нормално, не е и неуништив, така што доколку го оставите незапечатен и во влажна околина тој секако ќе се расипе. Но доколку тој е добро запечатен, како што се покажа, медот може да остане нерасипан и се уште лековит и после илјада години.

Пролетна прихрана на пчелите

Пролетна прихрана на пчелите

     За пролетна прихрана на пчелите  се користи  мешавината од 67% шеќерен сируп (два дела шеќер еден дел вода – по тежина) и 33% цветен полен. Со топењето на снеговите и покачувањето на температурите во пчелната кошница започнува пролетниот циклус.  Клубето постепено се расформирува, а матица[...]
Природен лек за лечење херпес

Природен лек за лечење херпес

      После подолго користење на кремите против херпес, херпесот развива имунитет. Затоа постои начин кој го користеле вашите баби и е многу ефикасен природен лек.     Пригответе смеса од 3 ситно рендани, покрупни чешни лук измешани со 100 грама мед. Со оваа смеса [...]
Како правилно се употребува медот

Како правилно се употребува медот

  Веројатно сте чуле доволно за благодетите од употребата на медот. Овој пат ви откриваме неколку практични совети за тоа како правилно се конзумира медот, за да се извлече најмногу од неговите корисни состојки, и што никогаш не би требало да правите при употреба на медот. Веројатно с[...]
Пчелите одблиску

Пчелите одблиску

  Овие макро фотографии кои се направени со цел да се каталогизираат видовите пчели во Северна Америка ни ги прикажуваат пчелите на начин кој не е видлив за човечкото око. Фотографиите се направени за истражувачки цели и со ектремно висока резолуција, а толку се детални што ни ги прикажуваат[...]
Европската Унија ќе ги забрани пестицидите кои ги убиваат пчелите

Европската Унија ќе ги забрани пестицидите кои ги убиваат пчелите

Државите-членки на Европската Унија се согласија да изгласаат двегодишна забрана за користење на неоникотиноидните пестициди, пестицидите за кои мноштво научници се согласни дека се главната причина за драматичното изумирање на пчелите во Европа. Државите-членки на Европската Унија се согласи[...]
Поморот на пчелите достигна алармантно ниво, стручњаците ги обвинуваат корпорациите

Поморот на пчелите достигна алармантно ниво, стручњаците ги обвинуваат корпорациите

Со месеци наназад медиумите објавуваат вести за поморот на пчелите низ цел свет, а научниците предупредуваат дека изумирањето на пчелите би значело целосно изумирање на флората и фауната и тоа во тек на четири години после исчезнувањето на пчелите. Стручњаците предупредуваат дека непрепознавањето на[...]
Пчелиниот отров во борба против ХИВ-вирусот

Пчелиниот отров во борба против ХИВ-вирусот

  Најновите научни истражувања сугерираат дека пчелиниот отров може да помогне во борбата против сидата. Научниците од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис развиле нано-честички исполнети со токсинот кој се наоѓа во пчелиниот отров, а кои можат да помогнат во уништувањето на ХИВ вирусот. [...]
Мед и ѓумбир

Мед и ѓумбир

Покрај медот и циметот постои уште една моќна комбинација која е позната по нејзините лековити својства, тоа е комбинацијата од МЕД И ЃУМБИР.  И медот и ѓубирот сами по себе имаат силни лековити својства, а нивната комбинација се верува дека e моќнo средство за лекување на дијабетисот, главоболките,[...]
Последниот убод на пчелата

Последниот убод на пчелата

      Доколку некогаш сте се прашувале зошто пчелите умираат откако ќе убодат некого оваа фотографија го има одговорот. На фотографијата се гледа како пчелата ја боде раката и потоа се обидува да одлета додека осилото останува забодено во раката на жртвата. Значи, ка[...]
Медот во исхраната на децата

Медот во исхраната на децата

  Редовното, секојдневно конзумирање на медот обезбедува здравје и виталност кај детето, подобар развој и напредок, како и поголема отпорност кон инфекции. Прочитајте на која возраст треба да се започне со давање на мед на децата и кои се корисните придобивки на медот кои допринесуваат за зд[...]
Американска трулеж: Симптоми, причини за појава и лечење

Американска трулеж: Симптоми, причини за појава и лечење

        Американската трулеж или гнилец е опасна и многу заразна болест кај пчелите која е предизвикана од бактеријата Paenibacillus larvae. Оваа бактерија постојано е присутна кај пчелините друштва, но не предизвикува секогаш болест.      [...]
Пчелите самите се лекуваат

Пчелите самите се лекуваат

  Најновите истражувања ни откриваат уште еден фасцинантен податок за пчелите - нивната способност да се лечат кога ќе се разболат. Кога пчелите се инфектирани со габички тие собираат поголема количина екстракти од растенијата кои делуваат анти-габично. Пчелите ја обложуваат кошни[...]